Sortűz után

sortuz_j2017. február 23-án csütörtökön 14 órától filmvetítéssel egybekötött beszélgetésre várjuk az érdeklődőket a Verseghy Ferenc Könyvtárba. Vendégünk Erdélyi János filmrendező, aki 1989-ban, majd 2006-ban dokumentumfilmet készített az 1956-os mosomagyaróvári tragikus eseményekről.

1956. október 26-án békés tüntetők vonultak végig Mosonmagyaróváron a határőrlaktanya elé. A katonák váratlanul a Himnuszt éneklő tömegbe lőttek. A percekig tartó esztelen lövöldözésnek, kézigránát-dobálásnak közel 100 halálos áldozata volt. Erdélyi János filmrendező 1989-ben egy rádióban elhangzott visszaemlékező riport után határozta el, hogy Zsigmond Dezsővel dokumentumfilmet forgat a sortűzről.

A Vérrel és kötéllel című alkotásuk 1990-ben elnyerte a Magyar Filmszemle Dokumentumfilm kategória fődíját, és Európa-díjra is jelölték.  A 2006-ban készített film az azóta eltelt 17 évben előkerült és kimaradt felvételek bemutatása mellett annak is utánaeredt: mi változott majd húsz év elteltével a sortűz megítélésében?

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottság támogatja, és „A magyar szabadság éve” elnevezésű programsorozat keretében valósult meg.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.