E-tár

Tisztelt Látogatónk!

Oldalunkon 1956 megyei eseményeiről érhet el elektronikus dokumentumokat

VERSEGHY FERENC KÖNYVTÁR ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNY

1956 Szolnok órákA Verseghy Ferenc Könyvtár munkatársai által összeállított prezentáció, amelyet rendhagyó helyismereti foglalkozás keretében mutatnak be az érdeklődőknek. Az 1956-os forradalom és szabadságharc helyi történéseit megelevenítő előadáson korabeli források, felvételek és visszaemlékezések bemutatásával teszünk múltbéli sétát Szolnok utcáin. A forradalmi események emlékét őrző mementók is ismertetésre kerülnek.

 

Az 1956-os forradalom Jász-Nagykun-Szolnok megyére vonatkozó dokumentumai a Verseghy Ferenc Könyvtárban címmel 2006-ban összeállított tematikus weboldal.
Az 50. jubileumi évben – felhasználva a könyvtár és a levéltár kiadványait –  Takáts Béla hozta létra az emlékoldalt. A fényképeket Kósa Károly készítette. A 2006-ban lezárt bibliográfiát a Helyismereti gyűjtemény munkatársai állították össze.

 


A Jász-Nagykun-Szolnok megyei helyismereti wikiben az 1956-os forradalomban szerepet játszó személyek életrajzára, valamint a helyi emlékhelyekre és emlékművekre is kereshet. Kapcsolódó szócikkek a Helyismereti Wiki-ben

A  Verseghy Ferenc Elektronikus Könyvtár kínálatában több gyűjteményben számos dokumentumot talál a forradalom időszakából (online elérhető szakkönyvek, korabeli és évfordulós sajtótermékek, nyomtatványok: röplapok, felhívások stb.):

 

MNL JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI LEVÉLTÁR

Megkettőzött történelemhamisítás.
A levéltár munkatársai által összeállított megemlékezés, képekkel illusztrált rövid ismertető az 1960-as évek elején  tervbe vett 56-os emlékműről.

 

 

Megemlékezés – október 23.

A levéltár munkatársai által összeállított megemlékezés, képekkel illusztrált rövid ismertető a forradalom szolnoki eseményeiről.

 

Megyeháza Dr. Cseh Géza: 1956. október 26. Egy nap eseményei képekben.

A forradalom legeseménydúsabb napja volt október 26. A gyűjtemény főlevéltárosa által összeállított megemlékezés, képekkel illusztrált rövid ismertető.

 

fmt_1956

Tisztségviselők terület szerint 1956. A Szolnok Megyei Forradalmi Munkástanács 1956. október 26-án Szolnoki Forradalmi Munkástanács névvel alakult meg. Egy nappal később, október 27-én vette fel a Szolnok Megyei Forradalmi Munkás-, Paraszt- és Katonatanács elnevezést, de általában rövidítve, Szolnok Megyei Forradalmi Munkástanácsnak nevezték…

 

cseh_geza 2006-ban, a forradalom 50. évfordulója alkalmából,  az RTL Klub XXI. század című oknyomozó műsora foglalkozott a Kádár-kormány 1956. november 4-i megalakulásának körülményeivel. A szemtanukkal és dr. Cseh Géza levéltárossal készült interjú megtekinthető a Nemzeti Audiovizuális Archívumban. (Az archív műsor csak nyilvános NAVA-ponton keresztül érhető el.)

60 éve történt
óriásplakát-kiállítás

11_kossuth_ter3x2m_56 2016. szeptember 1-jén nyílt molinó kiállítás Szolnok város három pontján (Kossuth tér, Hild tér, Hősök tere). A kiállítást a MNL Szolnok Megyei Levéltára és a Szolnoki Művésztelep munkatársai készítették. A kiállítás a Szolnok Megyei Jogú Város szervezésében jött létre.